Kirjoitin viime keväänä veneen turvallisuusvälineiden sijoittelusta täällä. Miksi sijoittelulla on niin suuri merkitys ja miksi siihen pitäisi kiinnittää huomiota?
Ensimmäiseen kysymykseen vastaus lienee ilmiselvä. Hätätilanteessa välineet on saatava nopeasti käyttöön ja kaikkien veneessä olijoiden on tiedettävä, mistä ne löytyvät. Sijoittelun tulisi vastata sitä, missä välineitä todennäköisimmin tarvitaan.
Esimerkiksi tulipaloa mietittäessä eräs aika todennäköinen syttyjä on liesi. Niinpä pentterin läheltä kannattaisi löytyä sammutuspeitto ja sammutin. On myös muistettava, että kaikkia paloja ei voi sammuttaa vedellä. Esimerkkejä tällaisista paloista ovat sähkö- ja rasvapalot. Jotta tulipalo syntyisi, tarvitaan kolmea asiaa, jotka muodostavat ketjureaktion; happea, riittävää lämpötilaa ja palavaa ainetta. Sammuttaminen on yksinkertaisuudessaan jonkun näistä poistamista. Rasvapalo sammutetaan tukahduttamalla eli poistamalla happi. Jos esimerkiksi ruuanlaitossa ruoka on roihahtanut liekkeihin, palo sammutetaan yksinkertaisesti laittamalla kattilaan kansi päälle. Kantta pidetään kädessä niin, että sillä samalla suojataan itseä. Tulta lähestytään rauhallisesti, pistoliekkejä varoen. Jos paloa sammutetaan käsisammuttimella, ensin pitää testata, että sammutin toimii. Testisuihkaus suunnataan aina palosta poispäin - jos sammuttimesta ei tulekaan muuta kuin ilmaa, et todellakaan halua pössäyttää sitä tulta päin ja mahdollisesti pahentaa tilannetta entisestään. Sammutusainetta suihkutetaan liekkien juureen ja palavaa kohdetta lähestytään varoen. Jos sammutuksen aloittaisi noin metrin päästä, tilanne olisi ideaalinen. Veneissä on kuitenkin ahdasta, joten harvoinpa tällainen ideaalisammuttaminen on mahdollista.
Tulipalo veneessä on vakava asia. Sammuttamista kannattaa harjoitella jonkinlaisella kurssilla. Järjestäisivätköhän vaikkapa vapaapalokunnat sellaisia? Olen ollut elämässäni aika monessa paloharjoituksessa sekä oppilaana että kouluttajana. Olen oppinut muun muassa sen, että ensimmäinen kerta ihan oikean tulen kanssa on pelottavaa. Ei tee ollenkaan mieli mennä lähelle. Terve kunnioitus tulta kohtaan on todellakin paikallaan, mutta joskus on pakko uskaltaa mennä lähelle, varsinkin silloin kun käytetään sammutuspeittoa. Jotta osaisi tositilanteen tullen toimia rauhallisesti ja järkevästi, valmiit ja harjoitellut toimintamallit ovat tarpeen.
Palon sammuttua on huomiotava jälkisammutus ja tilanteen monitorointi. Onko palanut asia jäähdytettävä? Esimerkkinä mainittu rasvapalo kattilassa voi helposti syttyä uudelleen, kun kansi otetaan pois ja palanut materiaali saa taas happea. Saatiinko kaikki palava aine varmasti sammutettua? Jos paloa ei saada nopeasti hallintaan, on lähetettävä hätäkutsu eli mayday. Toivottavasti VHF on lähellä ja helposti saatavilla!
Heittoliinat ja pelastusrengas löytyvät tietysti kannelta, samoin isot leikkurit mahdollista maston katkeamista varten ja varapinna pinnan katkeamista/menetystä (konkreettista :D) varten. Puukkoja on vähän joka lokerossa. Ensiapulaukun kanssa on harvoin hirvittävä kiire, niinpä se on sijoitettu kaappiin ylimääräisten pelastusliivien kanssa. Purjehduksessa todenäköisimpiä ensiaputilanteita olisivat varmaan pään alueen vammat puomin kopsahdettua ja erilaiset jalkojen vammat, haavat ja ruhjeet. Päähän kohdistuva isku on tietenkin iso asia, jos se aiheuttaa muutoksia tajunnantasossa. Varsinkin pienessä veneessä voi olla vaikeaa saada tajutonta kylkiasentoon. Yritän tunkea itseni mukaan eräälle meriensiapukurssille ensi kuussa, katsotaan jospa sieltä saisi vinkkejä tähän asiaan. Tajuissaan olevan tajunnantasoa voi selvitellä kysymällä yksinkertaisia kysymyksiä.
Vakava ensiaputilanne on pan pan -kutsun paikka.
Toinen syy siihen, että sijoittelua pitäisi kaikkien venekuntaan kuuluvien käydä läpi, on lihasmuisti. On hyvä saada lihasmuistiin niiden nopeimmin tarvittavien välineiden sijainti, niiden irroitus kiinnikkeistään sekä käyttöön ottaminen. Lihasmuisti ei nimittäin unohda. Kuinka monta kertaa olet esimerkiksi kotona sijoittanut jonkun keittiövälineen eri laatikkoon kuin ennen ja sitten kuitenkin etsinyt sitä ensin ajatuksissasi vanhasta paikasta, kun olet seuraavan kerran tarvinnut sitä? Lyhytkestoinen ja pitkäkestoinen muisti voivat pettää, lihasmuisti muistaa aina. Jos ihminen on kovan paineen alla äärimmäisessä stressitilanteessa, voi olla että ainoa toimiva muisti on juuri lihasmuisti ja ihminen toimii "selkärangasta", ikään kuin automaatiolla. Siksi välineiden paikat ja se, miten ne irroitetaan kiinnikkeistään, on syytä osata unissaankin. Ja se sammutusharjoittelu, josta mainitsin aiemmin, menee samaan lihasmuistikategoriaan.
Turvallista viikkoa kaikille!