Quantcast
Channel: Kuinka purjehtijaksi tullaan
Viewing all articles
Browse latest Browse all 591

Purjehduspukeutuminen

$
0
0

Niin ihanaa kuin olisikin sanoa, että ei muuta kuin raitapaita päälle, sortsit jalkaan ja merelle... Sanoa, että muista aurinkorasva, ettei nekku pala ja että purkkareita on tällä hetkellä kaupoissa tosi paljon kivoja erilaisia. No, aurinkorasva todella kannattaa muistaa ja purkkareita on tosi paljon kaupan, mutta siihenpä ne yhtäläisyydet näiden kuvien kanssa jäävätkin. 


Suomen kesä on lyhyt ja usein myös aika kylmä, ainakin merellä. Heinäkuussa pärjää yleensä ilman pipoa. Toissa vuonna elokuukin meni hienosti paljain päin. Tässä postauksessa, jota on toivottu, keskitytään siihen, minkälaisia varusteita aloittelevan purjehtijan kannattaisi hankkia ja mitä purjeveneelle kannattaa pukea päälle. 


Ykköshankinta on minun mielestäni - anteeksi vain illuusioiden pilaamisesta - kunnon sadeasu. Jos kastuu, tulee kylmä ja sitten ei ole enää kenelläkään kivaa, vaikka olisi kuinka reipas ja retkimielinen. Meillä on molemmilla samanlaiset Henri Lloydin purjehdusasut, joita voin vain kehua. Vesi ei ole tullut läpi vielä kertaakaan, ja sekä lahkeissa että hihansuissa on sellaiset tarrakiinnitykset, joilla ne saa tiiviisti kiinni. Aikamoisissa rankkasateissa olemme olleet nuo puvut päällä. Hyviä purjehdusasuja on varmasti muillakin valmistajilla, mutta itselläni ei ole niistä kokemusta. Asun kannattaa mielestäni olla sillä lailla väljä, että alle mahtuu kunnolla kerroksia. Varsinkin alku- ja loppukaudesta voi nimittäin olla iltaisin ihan järkyttävän kylmä. Itse pidin viime vuonna koko toukokuun toppahousuja purjehdushousujen alla. Kylmimpinä päivinä lisäsin vielä tekniset välihousut alle. Tarkoitan siis todella sitä, kun sanon, että kylmä voi olla!


Kengät sen sijaan ovat itselleni varsinainen murheenkryyni. Aurinkoisina päivinä on helppoa. Itse vedän vaaleapohjaiset tennarit jalkaan ja nautin olostani. Miehellä on Crocsit, niin kuin näyttää olevan noin 80 prosentilla muistakin purjehtijoista. Sadesäällä laitetaan tietysti kumpparit jalkaan, omani ovat Crocsin ja miehen Crewsaverit. Molemmat ovat oikein päteviä jalkineita - eivät liukkaita, eivätkä ne värjää kantta. Mutta sitten, kun on kylmä, tuntuu kuin kaikki vaihtoehdot vain katoaisivat. Olen nyt kokeillut neopreenisukkia neopreenisaappaiden kanssa, neopreenisukkia ja villasukkia neopreenisaappaiden kanssa, villasukkia triplana kumisaappaiden kanssa, enkä ole edelleenkään löytänyt tarpeeksi lämpimiä kenkiä. Illan viimeiset vesilläolotunnit alku- ja loppukesästä kadottivat aina tunnon varpaista. UGGit ovat lämpimät, mutta ne ovat muuten tosi huonot venekengät. Kenkäongelma siis odottelee ratkaisuaan tänäkin vuonna. Sormien kanssa oli vähän sama juttu ja käytinkin viileinä aikoina purjehdushanskojen sijaan aina kunnon laskettelutumppuja. Purjehdushanskat on kuitenkin hyvä hankkia, koska köysien kanssa pelatessa ne suojaavat käsiä ja auttavat otetta pitämään paremmin. 


Päähän tarvitaan kunnon pipo, joskus kaksi. Paras pipo on sellainen mahdollisimman tiivis, josta ei tule tuuli läpi ja se pitää saada kunnolla korville. Yläosaa on minusta aika helppo pukea. Alle tekninen aluspaita, sitten fleeceä ja villapaitaa vain perään. Niitä voi laittaa usempia, jos siltä tuntuu. Kerrospukeutuminen on parasta, kun kerroksia voi lisätä ja vähentää tarpeen mukaan. Summa summarum: Pukeudu purjehdusretkelle kuten pukeutuisit laskettelurinteeseen 20 asteen pakkasessa, mutta lisää vielä vedenpitävyys. 


Heinä- ja elokuussa voi pukeutua vähän kesäisemmin. Yllättävän usein silloinkin tarvitsee pitkiä housuja ja pitkähihaisia paitoja. Kannattaa myös huomioida, ollaanko lähdössä myötä- vai vastatuuleen. Kun itse ajelee myötätuulessa ja nauttii sortsikeleistä, tulee vastaan usein lämpimästi toppautuneita kryssijöitä. Ero on ihan huima! Lisäksi kannattaa sijoittaa lisävaatetta helposti saataville. Itse teen kummallekin pinot salonkiin heti oven viereen, josta vaatteet nopea nappaista käyttöön. Jos joutuu kaivelemaan kaappeja veneen keikkuessa ja ollessa pokallaan (mikä yleensä onkin tilanne, kun lisää vaatetta alkaa tarvita), tulee helposti paha olo. 

Meillä on veneellä iso kasa ekstravaatetta aina mukana, niitä ei siis tarvitse joka kerta raahata edestakaisin. Vaatteet tulevat usein tarpeeseen myös vieraillemme - kukaan ei tunnu etukäteen uskovan, miten kylmä merellä voi olla. Jos siis jotain asiaa haluan korostaa, niin sitä, että tarpeeksi vaatetta mukaan! Palelusta tulee paha mieli. 



Kuvituskuvat siis sopivat osviitaksi varsin harvoin, mutta koska tätä kirjoitettaessa ulkona pauhaa kunnon lumimyräkkä (Loppuuko tämä talvi ikinä?), niin päätin, että tarvitsemme hieman kesäisempää tunnelmaa. 

P.S. Saimme Stadilta venepaikan Pajalahdesta! Jeeesssss!!!

Translation: When it comes to what to wear whilst sailing there is only one rule. More is more. It can be surprisingly cold even during the summer months. Waterproof clothing is also essential. No one is happy when wet. Or cold. So being able to wear such clothes as the people in these photos is very rare. 

Viewing all articles
Browse latest Browse all 591